KÜLTÉRI ÁRNYÉKOLÓK

Vestibulum ut efficitur nibh. Integer rhoncus nunc eu massa dignissim molestie. Pellentesque blandit eros vel dolor finibus mattis. Nulla rhoncus hendrerit justo, a aliquam ex blandit quis. Nam odio nisl, scelerisque sed lobortis id, lobortis at ante. Aliquam varius et lacus vel varius. Vivamus efficitur nec massa a faucibus. Nam ut velit tortor. Suspendisse lacinia vehicula nisi, at gravida purus porta et. Cras tristique massa libero.

Érdeklődés

Felsőtokos redőnyök

Speciális szemöldökképzés, már tervezési fázisban figyelembe kell venni (új építés esetén)

Új építésű épületeknél, még tervezési szakaszban kell a megtetszett redőnykonstrukciót betervezni, az építési szakaszban pedig a szemöldök falat kell annak megfelelően kialakítani …

Külsőtokos redőnyök

A mindennapi gyakorlatban a leggyakoribb redőny kostrukció a külsőtokos, mert a legtöbb ablakcserénél vagy ablakbeépítésnél, nincs lehetőség felsőtokos redőny alkalmazására (elsősorban nincs hely), sajnos új építéseknél is sokszor már a kivitelezési szakaszban ötlik ki, hogy kell a redőny, amikor a szemöldök fal már kész …azonban itt is tudomásul kell venni, hogy a bevilágító felület mindenképpen csökken, mert a legkisebb r.tokmagasság is legalább 150 mm körüli …

Egyéb elhelyezési mód is lehetséges, azonban jellemzően a szemöldökfal módosítása révén valósítható meg …

Zsalúziák

Az aluminum (vagy acél) lamellás zsalúzia rendkívül strapabíró kültéri árnyékoló. Kinézete, felszerelése hasonló a külsőtokos redőnyhöz, azzal a fontos különbséggel, hogy a zsalúziát nem kell közvetlenül az ablaktokkal összeépíteni, mert önhordó. Önállóan az ablaksíktól függetlenül bárhová építhető (akár a külső falsíkra is kirakható. Természetesen rejtve is beépíthető és a tokrésze vakolható kivitelben is létezik. Ez utóbbi esetek azonban akkor valósíthatók meg ha már tervezési szakaszban gondolnak a szerkezet beépíthetőségére, hiszen a szemöldök fal kialakítása speciális. A zsalúziának olyan típusa is van amelynek kinézete, felszereltsége megszólalásig hasonló a közismertebb reluxához.

Zsalugáterek

Ritkábban kerül alkalmazásra külsőtéri árnyékolóként a zsalugáter, zsalutábla. A szerkezet ráépíthető a nyílászáróra, de attól függetlenül is, saját tokrésszel vagy anélkül is, akár a külső falsíkra is szerelhető. A zsalugáter lehet fix (nem mozgatható, nem tehető fényáteresztővé) tömör lamellás, de lehet állítható (változtatható fényáteresztésű) lamellás. A zsalu táblák mozgatásának egyszerűbb és olcsóbb módja az ablak nyitása után kézzel való manipuláció.

Napellenzők

Gyakori árnyékoló szerkezet, de kevésbé a magánlakásoknál. Rendkívül sokféle működési (karos, csuklós, tokos, kötélfeszítéses) mód, sokféle alakzat (vitorla, erkély, függöny, sátor, pergola, paraván) és szinte végtelen textília választék jellemzi. Fajlagosan (pl. egy nyílászáró árához képest) drága termékeknek számítanak, emiatt nem gyakran alkalmazott árnyékoló a privát szektorban. Talán a klasszikus redőny alkalmazása olcsóbb és még valami biztonságérzetet is kelt a zártsága miatt.

Kültéri roletták

Ritkán kerül alkalmazásra (kevésbé ismert árnyékoló szerkezet) a kültéri roletta vagy napháló. Az ablak előtt elhelyezkedő textília megakadályozza, hogy a napsugarak elérjék ablakunkat, így a klímával is spórolhatunk. Remek megoldás a fényviszonyok optimalizálására. Teljes sötétítésre nem alkalmas. Teraszajtók nagy méretű üveg felületek is egyben lefedhetők, árnyékolhatók. Mechanikus kezelés roletta típustól függően a mozgatása történhet az ablakon kitárva rugós szerkezet lehúzásával, gurtnival, kurblival.